UNIUNEA ARTEI COREGRAFICE DIN ROMANIA

U N A C O R
Dansul contemporan și avatarurile sale
de
​
ANDREEA TANASESCU

Heading 6
Metamorfoze ale spațiului invizibil din noi - Despre corp
S-a scris, s-a gândit, s-a criticat È™i analizat mult despre acest vehicul numit corp, micro-structură a unei mecanici profunde, universale, sau reflexie în oglindă a unei autonomii divine. S-a zis despre corp că ar fi: amestec fin al unor esenÈ›e superioare, dintr-o natură necunoscută, o bio-mecanică perfecta îmbinând legi nescrise, prilej de auto-cunoaÈ™tere. Cine descifrează fie doar È™i un aspect al corpului sau al corporalității lansează o ipoteză, prinde din zbor o idee, se măsoară cu el însuÈ™i, dintr-o perspectivă nouă, pentru că, a avea un corp, înseamnă a avea acces la o lume È™i cel mai probabil, a fi pe scena infinită a vieÈ›ii în propriul rol determinant È™i creator de substraturi simbolice.
Fie că ne gândim la corp din perspectiva ontologiei, a È™tiinÈ›ei, a filozofiei, fie că îl considerăm subiect sau obiect, corpul este real, consistent, dar È™i invizibil, iluzoriu, inconÈ™tient. Este prezent sau absent, ireal este cu noi sau împotriva noastră. Suntem în el, sau dincolo de el È™i mai mult decât el. Uneori îl uităm, însă aproape întotdeauna sunt ceilalÈ›i cei care ne aduc permanent la realitatea corpului nostru, ne readuc în dimensiunea materială, acolo unde ne uităm emoÈ›iile sinelui profund, pentru că ne pierdem în realitatea aparentă, exterioară, sau ne lăsăm purtaÈ›i de organismul corpului “social” de care suntem atât de legaÈ›i printr-o interdependență stranie, dar logică. AÈ™adar, trăim intens această permanentă stare de miÈ™care interioară, de joc între real È™i iluzoriu, între aici È™i dincolo.
În virtutea acestei inerÈ›ii, pendulând între starea de obiectivare È™i subiectivitatea impresiilor noastre, relaÈ›ia cu corpul propriu este la fel de paradoxală ca È™i relaÈ›ia noastră cu lumea, sau cu spaÈ›iul din care provenim. Corpul nu trăieÈ™te în întregime în realitatea exterioară în care ne formăm, sau ne forțăm să existăm pentru că el este oglindire a unei minÈ›i interioare ce depășeÈ™te realitatea fizică. Cu toate acestea, mentalul doreÈ™te cu tot dinadinsul să ne uităm universul interior în care zace infinitatea fiinÈ›ei noastre È™i să ne referim la corp ca la un obiect sau ca la o limită a finitudinii noastre. Iluzia oglindirii lumii reflectă deci, o imagine statică È™i răsturnata a corpului nostru, lipsită de interioritate, de dimensiunea profundă, superioară, lipsită de relief.
Fugim adesea dinspre emoÈ›ie înspre formă, dinspre conÈ›inut spre lipsa lui, fiindcă cultura materialistă ne vrea blocaÈ›i într-o dimensiune a frontierelor, a limitelor, a cutiilor. Și în această dimensiune, totul se măsoară, se divide, se recunoaÈ™te. În ce fel indefinit È™i subtil am putea deveni obiectivi în raport cu toate acestea, în raport cu propriul corp, făcând abstracÈ›ie de lumea înÈ™elătoare care ne predestinează de fapt poate unui fals, fiindcă se construieÈ™te din exterior spre interior È™i adesea deconstruind interiorul?
Dar corpul poate deveni o poartă către invizibil, către impalpabil, irecognoscibil la o primă vedere, însă atât de prezent, o poartă către spaÈ›iul pe care îl sesizăm atunci când corpul este pus în miÈ™care prin dans. Cu alte cuvinte, miÈ™carea e mai ales interioară: deplasarea ideilor, transformarea emoÈ›iilor, alunecarea gândurilor…Și dacă este aÈ™a, atunci ne putem întreba: relevă corpul dimensiuni invizibile, necuantificate de cuvânt, care însă devin vizibile în timpul dansului, a reprezentaÈ›iei însăși? Poate fi dansul un instrument revelator de meta-realități, de interfeÈ›e simbolice ce se nasc in corp la contactul cu o energie superioară pe care o accesăm în mod inconÈ™tient în procesul dialogului de la corp la corp, prin efort, în lipsa cuvântului, atunci când dansăm? Este întrebarea pe care o lansăm È™i ipoteza care ne face să regândim coregrafia prin prisma acestei transmiteri inconÈ™tiente de ritualuri interioare, pulsaÈ›ii ancestrale, energii subtile ce au darul să reveleze în interpretul- dansator, realități superioare ce È›in de conÈ™tiință.
În dansul contemporan, corpul nu-È™i mai este suficient sieÈ™i, de multe ori nu-È™i mai aparÈ›ine, sau nu mai aparÈ›ine unei minÈ›i pragmatice capabile să-l ordoneze,
să-l cuprindă. În dansul contemporan, corpul se detaÈ™ează de minte, se dizolvă, rămânând ataÈ™at unor puncte energetice care formează o coloană vertebrală de tip eteric. Această coloană vertebrală provine din însăși rădăcinile profunde ale energeticii noastre universale, ca o suprafață ce conectează gesturile materiale È™i imaterial-spirituale, conectând planul fizic, mental È™i toate planurile ideilor, conceptelor sau amprentelor energetice, formate în urma reflexelor noastre de gândire.
Am putea să ne întrebăm: dacă corpul nostru scapă propriei noastre minÈ›i, în ce realitate trăim, sau ce tip de realitate percepem cu simÈ›urile noastre materiale? Sau de ce simÈ›uri am avea nevoie pentru a le transcende pe acestea?!
Coregraful pare că se află permanent în căutarea unui răspuns, a unui echilibru obiectiv, între gândire È™i simÈ›ire, se află într-o permanentă stare de mobilitate între lumea reală È™i cea imaginară, reflectată de oglinda propriei subiectivități. Caută să refacă prin intermediul reflexelor, a percepÈ›iilor, ori a simbolurilor transformate în iluzii materiale, identitatea pierdută a sinelui sau a lumii, pentru a recrea în timpul reprezentaÈ›iei, o versiune mai inteligibilă a omului.
Corpul minÈ›ii, a conÈ™tiinÈ›ei, a gândirii noastre, dimensiune secretă a afectelor, este de fapt locul în care arhivăm o cunoaÈ™tere. Și astfel, memoria impulsurilor interioare- murdare, bolnave sau curate, luminoase, revelatoare de sensuri superioare, se face scut ce ne apăra de lume, de zbaterea È™i focul ei, dar ne È™i delimitează pentru că, prin prisma acestei cunoaÈ™teri, devenim È™i o limită a lumii, un capăt al ei.
AÈ™adar, ne întrebăm: acest corp ne aparÈ›ine, totuÈ™i? E oare corpul un instrument al lumii, sau al nostru propriu, sau locul în care am plasat butoanele noastre secrete prin care accesăm dinamicele de fond È™i forță ale unei conÈ™tiinÈ›e superioare, regeneratoare? Sau poate că însuÈ™i cuvântul “ne aparÈ›ine”, nu este decât iluzia unei minÈ›i în conflict, în opoziÈ›ie cu mintea creatoare care nu-È™i aparÈ›ine, fiindcă dăruieÈ™te în permanență. Există oare două minÈ›i în noi la fel de vii: o minte care ne forÈ›ează să ne atingem limita punând bariere fiinÈ›ei noastre, bariere univoc recognoscibile È™i deci materiale È™i mintea creatoare, infinită, care nu ne aparÈ›ine, echivocă dar căreia îi aparÈ›inem în mod firesc? Nu e oare corpul instrument al unei dinamici mai fine, mai evoluate, al unui organism superior spre care tindem inconÈ™tient prin miÈ™care?
Această separare între cele două minÈ›i, această diviziune menită să ne despartă de noi înÈ™ine, ne face să ne limităm la o cromatică binară, lipsită de profunzime multi-dimensională, ne conduce să credem că suntem corpul nostru, iar el însuÈ™i e doar unul, din materie, din carne È™i fluide. Și totuÈ™i ceva ne împinge mereu spre un alt nivel, spre un alt început, spre o altă dinamică de emoÈ›ii È™i relaÈ›ii. Atunci când dansăm, pare că ne negăm corpul în ceea ce are acesta mai opac, dar de fapt, lăsăm în mod inconÈ™tient loc altor perspective ale cunoaÈ™terii, racordându-ne la însăși cunoaÈ™terea autentică ce ne străbate, din care È™i noi suntem un simplu segment, dar un segment vital cunoaÈ™terii însăși.
AÈ™adar, prin dans, È™i în mod particular prin dansul contemporan, corpul are acces la o cunoaÈ™tere, se racordează la energii È™i la realități subtile ce există în noi È™i dincolo de noi, realități ce devin vizibile în timpul dansului nostru. În dansul contemporan, corpul nu organizează doar o materie inertă, lipsită de coerență, ci organizează o minte productivă, creativă, capabilă să contureze o infinitate de posibilități.
Condiționări
În loc să expunem complexitatea formulelor conÈ›inute de dansul contemporan, multitudinea experimentelor sale esenÈ›ializate în permanente căutări È™i confruntări, în loc să ne grăbim să intrăm în teritoriile subversive È™i avangardiste pe care dansul contemporan le cucereÈ™te clipă de clipă aproape cu lăcomie, sau să analizăm minunatele sale construcÈ›ii din ce în ce mai surprinzătoare- mari realizări ale dansului contemporan din acest secol, vom enumera limitările acestui domeniu, lipsurile dezarmante, condiÈ›ionările. Doar înÈ›elegându-i limitările îi vom înÈ›elege specificitatea È™i frumuseÈ›ea.
Coregrafia contemporană este un domeniu special È™i complex cu toate că este condiÈ›ionat de factori multipli: mai întâi de factorul social-istoric. Dansul contemporan are nevoie de resurse pentru a exista È™i a se manifesta: financiare, umane, logistice, tehnice, etc…Dansul contemporan este de esență occidentală. Acest tip de artă provine È™i se menÈ›ine în anumite zone de gândire ale societății occidentale, într-un context specific. DeÈ™i dansul contemporan se vrea cât mai deschis È™i apropiat de oameni, auto- generează un context particular, în care se auto-exprimă È™i se auto-defineÈ™te, dar din păcate, tocmai această trăsătură îl face să se È™i auto-izoleze. Într-o societate occidentala, care timp de secole È™i-a definit graniÈ›ele, indivizii, a creat instituÈ›ii care au susÈ›inut acest model de valori pe bază de definiÈ›ii oferite din exterior către interior, dansul contemporan are voinÈ›a de a se auto-gestiona È™i defini din “interior”, adică, pornind din interiorul micro-structurilor sale, a artiÈ™tilor care îl practică. Prin urmare, el îÈ™i fixează o poziÈ›ie în raport cu societatea, uneori se plasează în frondă, face corp discordant față de context, se deconstruieÈ™te alteori, îÈ™i re-programează rădăcinile identitare, îÈ™i inversează categoriile, structurile cu care îÈ™i È›ese perspectivele. Cu alte cuvinte devine atât de schimbător, uneori atât de voit revendicativ încât, ajunge să bulverseze, să È™ocheze È™i chiar să se îndepărteze de contextul pe care singur l-a produs.
Din acest punct de vedere, din dorinÈ›a continuă de a-È™i defini, sau a-È™i nega reperele, dansul contemporan proclamă existenÈ›a unei identități proprii È™i mai mult decât atât, a unei personalități proprii. Datorită acestor permanente transformări È™i permutări, dansul contemporan este mai degrabă un produs paradoxal prin faptul că înglobează mai multe dimensiuni ale cunoaÈ™terii într-un singur gest artistic.
Se adresează unui anumit public È™i din acest punct de vedere, îÈ™i selectează atent adresa, dar È™i contextul sau contextele în care evoluează, interpreÈ›ii care redau dar È™i trăiesc propunerile. AÈ™adar, am putea spune că între dansul contemporan È™i omul contemporan, există uneori o corespondență. Dar dincolo de contextul social, simbolic sau filozofic, dansul contemporan este condiÈ›ionat È™i limitat de anumiÈ›i factori obiectivi, È™i anume:
-Reprezentarea coregrafică, ea însăși este mai totdeauna condiÈ›ionată de spaÈ›iul în care se derulează, de unghiul în care este poziÈ›ionat spectatorul, de viziunea obÈ›inută. Aceasta, coregrafia contemporană a demonstrat-o din plin. Astăzi spectacolele coregrafice sunt realizate în cele mai ciudate spaÈ›ii: fabrici dezafectate, dormitoare, băi publice sau private, biblioteci È™i muzee, acoperiÈ™uri de bloc, pieÈ›e, parcuri, staÈ›ii de metrou, apartamente, etc…Modul în care este construit spaÈ›iul, influenÈ›ează desigur construcÈ›ia lucrării È™i mesajul. În ceea ce priveÈ™te diversitatea spaÈ›iilor alese pentru dans, coregrafii tind să redefinească anumite graniÈ›e conceptuale: “public/privat” prin inversarea lor. Astfel, cotidianul va aduce amprenta sa asupra reprezentaÈ›iei.
Pe de altă parte, misterul dansului va impregna spaÈ›iul comun al oraÈ™ului, iar banalul binom arhitectural “spaÈ›iu- obiect” va căpăta o nouă identitate. SpaÈ›iul însuÈ™i, în cadrul reprezentaÈ›iei, va deveni din obiect, subiect.
Iată că, inversarea noțiunilor, a granițelor, a categoriilor este o tendință actuala a dansului contemporan, transformarea genurilor, a sub-genurilor- o caracteristică nu doar a dansului, ce se dorește a fi liber de orice limitare dar și o caracteristică a omului contemporan.
Dansul contemporan este mai apoi condiÈ›ionat, ca orice artă vizuală, de simÈ›urile noastre, ale spectatorilor… Un orb spre exemplu, nu va putea vedea o piesa coregrafică, tot aÈ™a cum un surd nu va gusta o lucrare muzicală. Dar un orb s-ar putea impregna totuÈ™i de o anumită energie transmisă de interpret în timpul reprezentaÈ›iei. Va fi însă asta suficient pentru a “citi” mesajul dansului? Se poate citi dansul È™i cu alte simÈ›uri în afară de cel al văzului? Va avea dansul acelaÈ™i impact asupra orbului, va transmite el aceleaÈ™i emoÈ›ii? (Îmi amintesc ca la un spectacol creat de mine, venise două reprezentaÈ›ii la rând, un domn care era orb. Îl urmăream cum pășeÈ™te cu grijă È™i cu emoÈ›ie în rândul spectatorilor, ferindu-se de oameni cu bastonul său alb. Nu credeam că va mai reveni È™i a doua oară. Ceva l-a făcut să revină totuÈ™i…)
Dansul este de asemenea condiÈ›ionat de miÈ™carea însăși. Niciodată un coregraf ca Maurice Bejart (coregraf francez), sau ca William Forsithe (coregraf american) È™i încă mulÈ›i alÈ›ii, pe care nu-i vom enumera, nu au lucrat cu interpreÈ›i care sufereau de un handicap fizic. (Știu însă coregrafi români È™i străini care au făcut-o cu succes, spre cinstea lor!). S-a încetățenit ideea că dansatorul trebuie să fie un individ sănătos, de regulă tânăr, puternic din punct de vedere fizic, apt pentru un efort- de cele mai multe ori dificil, mergând până la extrem, până la limita epuizării fizice È™i mentale. Interpretul, dar È™i coregraful, se antrenează zilnic È™i trăiesc adesea în medii specifice È™i, din acest punct de vedere chiar exclusiviste, la care n-ar putea adera alte tipuri de oameni. DorinÈ›a de afirmare, de a realiza performanÈ›e pentru a putea vorbi de o carieră în domeniu, pune la grea încercare rezistenÈ›a fizică È™i mentală a unui artist, care-È™i începe antrenamentele încă din copilărie È™i le termină odată cu senectutea.
SelecÈ›ia interpreÈ›ilor este una destul de dură pe toate continentele. Principalele calități căutate sunt experienÈ›a în domeniu, vârsta, aspectul fizic, sănătatea È™i nu în ultimul rând, impresia plăcută È™i expresivitatea. Dar cum noÈ›iunea: “expresivitate” conÈ›ine È™i o mare doză de relativitate, adică e influenÈ›ată de anumiÈ›i factori ce È›in mai degrabă de educaÈ›ie, percepÈ›ii, simÈ› estetic, etc…selecÈ›ia interpreÈ›ilor va fi È™i ea obligatoriu subiectivă. Și asta este cât se poate de firesc.
AÈ™adar, interpretul trebuie să fie disponibil È™i motivat, e necesar ca el să asigure cu trupul È™i cu mintea sa, buna desfășurare a demersului artistic, calitatea interpretării. Pe de alta parte, interpretul ar trebui să aibă o memorie excelentă a miÈ™cărilor. Sunt indivizi care au o mai bună memorie muzicală, de exemplu, reÈ›in lucrări orchestrale de mari dimensiuni, dar nu pot È›ine minte un calup de miÈ™cări simple. Cum în dans nu există partitură, interpretul devine partitura vie a coregrafului.
Pe lângă toate acestea, interpretul va avea un excelent simÈ› al coordonării, al comunicării, va fi capabil să lucreze în echipă, să se pună cu alte cuvinte, total la dispoziÈ›ia echipei de proiect. Apoi va asuma partitura coregrafică în întregime, cu toate nuanÈ›ele È™i amănuntele intrinseci prescrise de coregraf, nu doar o va reda în cadrul reprezentaÈ›iei “live”. Va transmite prin intermediul ei- semnificaÈ›ii, emoÈ›ii, va dărui toată creativitatea sa de interpret pentru a da sens È™i logică materialului artistic. Coregraful are nevoie de toate aceste aspecte pentru ca, cel puÈ›in un prim nivel al reprezentaÈ›iei să funcÈ›ioneze. Or, acestea sunt de fapt condiÈ›ionări pe care, spre exemplu pictorul sau scriitorul nu le are.
Apoi există limitările coregrafului, legate mai întâi de el însuÈ™i, de dispoziÈ›iile sale emoÈ›ional-funcÈ›ionale, de sănătatea sa, de vârsta sau de experienÈ›a sa în domeniu…E limpede că un artist care nu se află în toate facultățile sale fizice sau mentale, nu va avea abilitatea de a crea lucrări coregrafice, de a-È™i manifesta plenar creativitatea. Pictorul Picasso a murit cu caietul de schiÈ›e în braÈ›e. Picta în pat fiind grav bolnav. Un coregraf care n-ar mai putea să se miÈ™te, cu greu ar mai putea să coregrafieze È™i asta chiar dacă ar avea la îndemână alte mijloace, spre exemplu, cuvântul. El va putea dicta interpreÈ›ilor prin cuvânt ceea ce ar fi trebuit să le arate cu corpul. De altfel, mulÈ›i coregrafi contemporani recurg astăzi la aceasta metodă, adică preferă să folosească cuvântul pentru a găsi o anumită calitate a miÈ™cării, o anumită profunzime or subtilitate a emoÈ›iei.
Coregraful este limitat și de capacitatea lui de a comunica. Nu toți artiștii comunică la fel de bine cu mediul din jur, nu toți au șansa găsirii unor echipe de lucru adecvate.
În mod paradoxal, deÈ™i coregrafia se bazează în primul rând pe limbajul non-verbal, ea se auto-generează, se particularizează tot prin recursul la cuvânt- prin indicaÈ›iile verbale ce trebuie folosite cu justă măsură, cu un scop bine definit trebuind să fie totodată exacte È™i pertinente.
Unui interpret căruia îi ceri să execute un traseu al unei miÈ™cări, nu-i poÈ›i spune: “sări în cerc”! Va trebui să-i dai indicaÈ›ii clare de direcÈ›ie, durată, viteză de execuÈ›ie, coordonare, de calitate a miÈ™cării. Vei folosi termeni desprinÈ™i din matematică, arhitectură, literatura, muzică, teatru, arte plastice, dacă trebuie. Îi vei arăta cum să-È™i proiecteze corpul în spaÈ›iu, îi vei vorbi despre intenÈ›ia gestului È™i densitatea lui, despre claritate, îi vei da o durată, o traiectorie în spaÈ›iu, etc…Mai mult, unii artiÈ™ti le cer interpreÈ›ilor să vina cu soluÈ›ii despre organizarea structurii coregrafice. AÈ™adar cuvântul este o parte cheie în înÈ›elegerea mecanismului coregrafic, atât în ceea ce priveÈ™te macro-structura cât È™i în realizarea micro-structurilor.
Dar comunicare înseamnă mai mult È™i specialiÈ™tii în acest domeniu È™tiu că, prezenÈ›a fizică a coregrafului trebuie să fie acompaniată de o prezență mental-energetică. InterpreÈ›ii percep corpul, percep motivaÈ›ia coregrafului È™i au radare superioare prin care intuiesc calitatea ideilor, văd în spaÈ›iu miÈ™carea, uneori chiar mai înainte ca artistul coregraf să o exprime. Cu alte cuvinte, de multe ori între interpret È™i coregraf se instalează un soi de comunicare bazată pe alte resorturi: emoÈ›ionale, intuitive. Atitudinea corporală, mentală a coregrafului, funcÈ›ionează ca o reÈ›ea fină de semne care sunt reperate de către interpret în mod conÈ™tient È™i inconÈ™tient. Interpretul caută orice semnal prin care să-È™i desluÈ™ească partitura, orice indiciu vizibil sau mai puÈ›in vizibil, ca să lege astfel o conexiune cu sursa, cu artistul care a emis-o, dar È™i cu opera generată.
Coregrafia în general È™i cea contemporană în mod particular este limitată È™i de lipsa posibilității de a nota dansul, în ciuda încercărilor realizate cu mult efort de-a lungul timpului. Mijlocul cel mai popular de a arhiva dansul este desigur video-ul însă, de cele mai multe ori, filmarea nu captează decât o finalitate, or dansul este rezultatul unui proces complex. Captarea pe video va pierde în totdeauna o parte importantă, partea ce È›ine tocmai de indicaÈ›iile verbale date pentru realizarea partiturii coregrafice È™i alte substraturi mai profunde. Reproducerea video va lăsa deoparte chestiuni ce È›in de “agogică”, adică de totalitatea indicaÈ›iilor ce reglează expresivitatea actului artistic (“legato-urile”, creÈ™terile în intensitate È™i/ sau descreÈ™terile, accelerările sau răririle de tempo, etc). Cu alte cuvinte, semnul “plat” nu va reda complexitatea dimensiunilor ce sunt încorporate de simpla miÈ™care a corpului- ca cea mai mică unitate funcÈ›ională, semnul “plat” nu poate rezuma: particularitățile coordonării, direcÈ›ia de execuÈ›ie, viteza, caracterul, postura corpului, intenÈ›ia gestului, calitatea sa, respiraÈ›ia, etc. È™i acestea nu sunt decât câteva aspecte…Sunt mulÈ›i parametri de care trebuie să se È›ină cont concomitent È™i toÈ›i încorporaÈ›i într-o singură miÈ™care…poate tocmai de aceea miÈ™carea în sine este atât de complicat de notat.
AÈ™adar, deÈ™i miÈ™carea este primul nostru mijloc de comunicare, ea tinde să-È™i formeze în cadrul dansului contemporan, de fiecare data, alt punct de reper, alt sistem lingvistic. Nici un coregraf nu va dori să se exprime la fel cu un altul, sau folosind aceleaÈ™i miÈ™cări, cum noi ne exprimăm prin cuvânt. MiÈ™cările nu au rolul cuvintelor È™i poate È™i de aici greutatea de a forma un mod È™i un cod de scriere a dansului. Coregraful construieÈ™te alte È™i alte noi limbaje corporale, din ce în ce mai complexe, cu care desemnează alte contexte, alte situaÈ›ii. Prin urmare, poate cea mai dramatică condiÈ›ionare a coregrafiei contemporane este faptul că aceasta nu poate fi arhivată È™i conservată ca atare decât sub forma imaginilor video, prin intermediul cărora se aplatizează de fapt È™i toată această bogăție de simboluri enumerate mai sus fiindcă spectacolul de dans contemporan este un act de comunicare pe viu, se întâmplă acum, pe loc, în aceste situaÈ›ii, cu oameni vii, prezenÈ›i. Nimic nu e absent în dans, nimic nu poate înlocui acest prezent pe care coregrafii È™i-l doresc perpetuu dar….
Din acest punct de vedere dansul e ca “scrisul pe apă”, aÈ™a cum afirmă celebrul coregraf suedez “Mats Ek”. Dansul dispare odată cu deplasarea prezentului înspre viitor, cu alte cuvinte, reprezentaÈ›ia este un rezultat al prezentului È™i, din clipa următoare, devine trecut È™i va aparÈ›ine veÈ™nic acelui timp. Reluarea produsului va schimba întotdeauna ceva în cadrul reprezentaÈ›iei. Niciodată corpul de azi nu rămâne acelaÈ™i cu cel de ieri, niciodată ecourile indicaÈ›iilor verbale ale coregrafului nu se menÈ›in la fel în timp, fiindcă memoria alterează uneori informaÈ›ia sau, dimpotrivă, oferă o selecÈ›ie a ei.
Mintea operează anumite modificări în funcÈ›ie de noile influenÈ›e trăite de interpret. De aceea, de multe ori, odată cu dispariÈ›ia coregrafului, dispare È™i cea mai vie reprezentare a operei sale, reluarea acesteia nefiind decât o copie a ceea ce odată fusese viu È™i proaspăt. Și totuÈ™i, ce poate fi mai frumos decât această perpetuă re-inventare a contextelor? Ce poate fi mai înălțător decât să scrii poeme pe apă, să sculptezi în vânt, să construieÈ™ti cu focul, să meÈ™tereÈ™ti cu sunete, să zbori cu aripi de ceară, cum spune titlul minunatei lucrări coregrafice a lui Jiry Kylian -“Wings of wax”? (“Aripi de ceară”). AÈ™a este È™i dansul contemporan È™i de aceea ne inspiră, ne place, ne incită, de aceea ne simÈ›im liberi atunci când îl practicăm. Poate È™i pentru că È™tim că este la fel de efemer ca È™i viaÈ›a noastră pe pământ. Sau poate că, în mod paradoxal, tocmai acest dans ne aminteÈ™te de măreÈ›ia È™i durabilitatea spiritului în raport cu materia.
În secolul al XX-lea È™i al XXI-lea, dansul a vorbit despre oameni care pășesc cu tălpile goale în roua dimineÈ›ii, a redat trupuri pictate de umbre, ne-a făcut să auzim corpurile îngropate în zăpadă, să vedem chipuri scăldate în nisip È™i soare. Datorită lui am traversat lumi dezagregate de timp, am văzut oameni născându-se È™i oameni murind. Am căutat È™i am găsit prin mâinile goale ale interpreÈ›ilor de geniu, ploaia, lumina, adevărul. Dansul contemporan ne-a coborât în cele mai de temut tenebre ale infernului, apoi ne-a făcut să credem că am putea urma drumurile visului…È™i apoi…